Funkcje jelita grubego

Funkcje jelita grubego sa roznorodne.

Wchłaniajaca - tutaj są wchłaniane witaminy, glukoza, aminokwasy wytwarzane przez bakterie jelit , ok 95% wody, elektrolity.

Ewakuacyjna -  w jelicie grubym gromadzą się i zatrzymują masy kałowe przed wprowadzeniem ich na zewnątrz. Brak wypróżnienia w ciągu 24-32 godzin należy uznać za zaparcie, które objawia się nalotem na języku, nieświeżym oddechem, nagłymi atakami bólu głowy, zawrotami głowy, apatią, sennością, wzdęciami, bólami i burczeniem w brzuchu, brakiem apetytu, pobudliwością, „czarnymi myślami”, wymuszonym i skąpym stolcem. Z masy kałowej  nagromadzonej w fałdkach  jelita grubego powstają kamienie kałowe, które deformują jelito, rozwijają  się  też procesy gnicia i fermentacji, a toksyczne produkty tych procesów, razem z wodą przenikają do krwi powodując zjawisko tzw. „pokarmowej autointoksykacji”

Odzywcza - mikroflora jelita grubego uczestniczy w ostatnim stadium procesów trawiennych i produkuje substancje odżywcze z włókien pokarmowych, dzięki którym  odżywianie staje się bardziej stabilne i mniej uzależnione od środowiska zewnętrznego. Gnicie białka w jelicie grubym powoduje powstawanie metanu, który niszczy witaminy grupy B i zakłóca ochronę organizmu przed rakiem. Powstająca w trakcie gnicia produktów żywnościowych pleśń sprzyja rozwojowi patologii w organiźmie, zwanych „białym rakiem’’/skleroza/, „szarym rakiem  /artretyzm/ , „czarnym rakiem” /nowotwór/.

Ochronna - drobnoustroje „zamieszkałe” w jelicie grubym osłabiają i  niszczą bakterie chorobotwórcze i gnilne. Dla normalnej czynności mikroorganizmów niezbędne jest mikrokwaśne środowisko i błonnik pokarmowy. Jeżeli warunki te odbiegają od normy, np. gnijące masy kałowe tworzą środowisko zasadowe, sprzyja to rozwojowi mikroflory chorobotwórczej.

Cieplna - drobnoustroje jelita grubego w trakcie swojego rozwoju wydzielają energię w postaci ciepła, które ogrzewa krew żylną oraz przylegające organy wewnętrzne. Gdy mikroflora przestaje pracować, „piec” wygasa, organizm wychładza się, energia spada, następuje utrata sił.

Energetyczna - drobnoustroje przekazują enegię elektrolitom, które z krwią przemieszczają się po całym organiźmie i oddają swój wysoki potencjał  energii wszystkim komórkom ciała. Żywe produkty roślinne żywią mikroflorę, a „matrwe” gotowane jedzenie obciąża systemy wydalające, pobierając dodatkową energię na odkażanie i wydalanie.

Stymulujaca - każdy odcinek jelita grubego stymuluje swój „swój” organ w nastepujący sposób: odcinek jelita zostaje wypełniony przetworzoną papką pokarmową, w której zaczynają  gwałtownie rozmnażać się mikroorganizmy, wydzielając  energię w postaci bioplazmy, która stymuluje ten odcinek, a poprzez niego zwiazany z tym odcinkiem organ. Jeżeli dany odcinek jest zapchany przez złogi, kamienie kałowe, to stymulacja nie następuje i funkcje danego organu zaczynają powoli wygasać. Osad najbardziej intensywnie tworzy się w miejscach zgięć jelita grubego, gdzie przesuwanie mas kałowych zostaje zwolnione i jest przyczyną chorób tarczycy, wątroby, serca, płuc, żołądka, nerek, pęcherza, prostaty.